Utendørsbelysning

Vi bor i et land der det er mørkt store deler av året. For oss i nord er derfor utebelysning spesielt viktig. Måten vi velger å lyssette hagen, inngangspartiet, balkongen og terrassen på har mye å si. Gjøres det riktig, kan disse uteområdene bli deilige små oaser når høst- og vintermørket faller på. I tillegg til å ha en estetisk og stemningsskapende funksjon, handler utelys selvfølgelig også om sikkerhet og funksjonalitet.

Med riktig utebelysning, spesielt ved inngangspartiet, kan du sikre deg mot både innbrudd og uhell. Det er faktisk sånn at innbruddstyver holder seg borte fra godt belyste eiendommer, og har du en godt opplyst terrasse er det mindre fristende for uvedkommende å forsøke å ta seg inn i leiligheten din den veien. Men først og fremst handler belysning om estetikk. Om de hyggelige kveldene på terrassen og om grillfestene i hagen. På mørke vinterkvelder kan det også være hyggelig å sitte inne og kikke ut på en godt opplyst hage, i stedet for å kikke ut i et stummende mørke.

Velg riktig belysning

Du må først bestemme deg for om du ønsker å få stuket strøm ut i hagen, eller om du ønsker å benytte deg av solcelledrevet belysning. Ønsker du å bruke strøm, kan du velge mellom halogen og LED.

De siste årene har det kommet mye ny, solcelledrevet belysning. Disse lampene er billige og enkle å installere. Ulempen er selvfølgelig at de trenger sollys for å fungere. Det er derfor viktig at disse lampene plasseres slik at de har tilgang på lys, og at man sørger for å holde lampene fri for blader, snø og andre ting som gjør at lampene ikke lades.

På de stedene der belysning har en praktisk funksjon, som for eksempel garasjeport, oppkjørsel, trapp og nøkkelhull, trenger du et ganske skarpt lys. Hvis belysningen primært skal ha en dekorativ og stemningsskapende funksjon, er det viktig å tenke på farge, stil og utforming av lampene.

Det finnes massevis av utebelysning, og her er noen av alternativene du kan velge mellom: Vegglamper, downlights, opplyste fliser, solcellelamper og små lanterner, lyktestolper, innfelt lys i tak og trapp, hjørnelamper, lysnett og lyslenker.

Opplysning av forskjellige områder

Oppkjørselen

I oppkjørselen er det viktig med godt ledelys. Et ganske populært alternativ er å bruke pullerter (små lysstolper), De finnes i forskjellige størrelser fra 30 cm. til én meter. Det er også ganske vanlig å bruke up-lights i oppkjørselen, altså små lamper som monteres rett i bakken.

Inngangsparti

Det er viktig med god belysning rundt inngangspartiet. Dette gjør det enkelt å låse seg inn når det er mørkt ute. Pass på at lyset i dette området ikke er for skarp sånn at det gir dårlig kontrast og gjør det vanskelig å se. Det kan også være en fordel å velge lamper som sprer lyset i forskjellige retninger.

Balkongen

Her handler det om god stemning. Det har de siste årene blitt mer alminnelig å la «julebelysningen» henge også etter desember. Balkonger pyntet med vakre lyslenker er blitt et helt vanlig skue. Målet er å skape en lun oase, og forlenge sommeren i begge ender.