LED-belysning

LED, eller Light Emitting Diode, er en elektrisk komponent som omsetter strøm til lys. I motsetning til den klassiske halogenpæren, har et LED-lys ingen mekaniske deler som lett går i stykker, sånn som glødetråder. LED-pærer er energibesparende og den omsetter ikke energi til varme sånn som halogenpæren. Fordi LED trenger mindre strøm for å produsere samme mengde lys som en alminnelig lyspære er denne teknologien perfekt for alle som ønsker å begrense strømbruken i boligen sin. En LED-pære har også lang levetid. Den vil ikke slukke eller slutte å virke sånn som halogenpærer, men etter omtrent 50 000 timer vil lyskvaliteten reduseres noe. Men fordi LED-pærer sjeldent eller aldri går i stykker er levetiden i praksis så godt som ubegrenset.

Fordelene med LED

  • LED-pærer har en levetid på opptil 50 000 timer. Det vil si at om du har lyset på 8 timer hver dag vil LED-pære ha en levetid på omtrent 17 år. Noen av de nyeste LED-pærene på markedet har en brukstid på opp mot 50 år.
  • Den bruker omtrent 1/8 av strømmen en alminnelig pære bruker.
  • Den avgir nesten ikke varme.
  • Fordi LED ikke avgir UV- eller IR- lys tiltrekker det seg heller ikke mygg, møll og insekter. Du kan derfor trygt nyte sommerkveldene med vinduene åpne og lyset på.
  • De er robuste og tåler en trøkk.

Dette må du vite om LED

  • Pærene er ganske dyre, men dette sparer du fort inn igjen. Levetiden på LED er mer enn ti ganger så lang som for alminnelige lyspærer. I tillegg gjøres det hele tiden nye teknologiske framskritt, og levetiden på LED-pærer blir stadig lengre samtidig som prisen blir lavere.
  • Lyset i de første LED-pærene var kaldt og blått. Sånn er det ikke lengre. Nå får du LED-pærer i forskjellige fargenyanser og temperatur. Måleenheten for dette er kelvin. Fargetemperaturen er angitt på pakken.
  • Hvordan fargene blir gjengitt er selvfølgelig viktig når du skal lyssette boligen din. Fargegjengivelse måles i Ra. Dette er også angitt på pakken. For god fargegjengivelse skal pæren ha en Ra på mellom 80 og 100.
  • En halogenpære avgir store mengder varme, omtrent 95 % av energien blir til varme mens kun 5 % blir til lys. I en LED-pære blir omtrent 80 % av energien til lys. Fordi varmeutviklingen i en LED-pære er så lav, er denne type belysning perfekt til steder der man ønsker lav varmeutvikling.
  • Det er ikke lengre watt som gjelder. Måleenheten for lysstyrke er lumen, angitt som lm på pakken. En god huskeregel er at en lumen er ti ganger en watt. Så hvis du er på jakt etter en 60 watts lyspære skal du altså lete etter en LED-pære med 600 lm.

LED er framtidens lyskilde, og et naturlig valg når du skal kjøpe nye lamper. Det er uten tvil det mest miljøvennlige alternativet og du vil spare store penger på strømutgiftene dine. Når det kommer til utebelysning stiller LED i en klasse for seg. LED-lampene er langt mer holdbare og tåler en støyt. De er ikke så følsomme for temperatur som de gamle halogenpærene, noe som passer det norske klimaet veldig godt.