Baderomsbelysning

Baderomsbelysning handler om tre ting: Sikkerhet, funksjon og estetikk. Og i den rekkefølgen. Det stilles ekstremt strenge krav til elektrisitet i våtrom, og med god grunn. Det er ingen av som ønsker et brødrister-i-badekaret-senario når de står i dusjen. Lyset på badet skal være godt nok til at du kan barbere og sminke deg uten problemer. Samtidig ønsker de fleste et bad der de kan trekke deg tilbake med en god bok og et glass vin, ta et langt bad og flykte fra hverdagens stress og mas. Dette krever mye av belysningen.

Sikkerhet

Våtromsreglene i Norge er heldigvis strenge. Badet er delt inn i fire soner, som blir definert ut fra vannbelastning. Det stilles, naturlig nok, forskjellige krav til belysning i de forskjellige sonene. Beskyttelsesgraden på lysarmaturene måler i IP. Jo høyere vannbelastningen er dess høyere må IP være. I sone 0, som er de sonene med høyest vannbelastning, innsiden av dusj og badekar, skal armaturene ha en IP på minst 67.

I sone 1 og 2 som strekker seg 60 cm i diameter, og opp til taket, fra sone 0, skal armaturen ha en IP på 44. Andre steder gjelder samme regler som for innebelysning generelt der kravet er minst IP20.

Funksjon

De fleste vil ha bruk for flere typer lys på badet. Godt lys rundt speilet er viktig når du skal barbere eller sminke deg. En god taklampe gjør lysforholdene gode når du skal gjøre rent. Samtidig er det ikke så mange av oss som har lyst til å se oss selv flombelyst ovenfra bare minutter etter at vi har stått opp. Riktig sminkelys er viktig, men lyset du ser deg i når du står naken foran speilet er like viktig. Når vi planlegger baderomsbelysning må vi ta hensyn til alt.

Derfor vil de fleste velge en form for punktbelysning på badet. Flere små lyskilder som du kan slå av og på etter behov. Typisk vil man velge tre eller flere lamper rundt speilet, sånn at det blir opplyst ovenfra og fra begge sider. De fleste har minst ett lyspunkt i dusjen, og mange velger også stemningsskapende lys i tillegg til grunn- og punktbelysning. Små dekorative lamper og stearinlys er med på å gi den deilige spa-følelsen så mange er på jakt etter.

Estetikk

Belysning sier mye om hvem du er. Hva du liker og hvordan du ønsker å framstå. Ønsker du at badet ditt skal være et sted du kan trekke deg tilbake og nyte de små tingene, en god bok, et glass vin, en stille stund? Eller ser du på badet som et arbeidsom, et sted der du gjør klesvasken, skifter bleier og legger sminken i rekordfart sånn at du ikke kommer for sent på arbeidet? Forskjellige behov krever forskjellig estetikk og forskjellig lyssetting.

Mange mener at baderommet er et av de vanskeligste rommet å lyssette, men også et av de mest spennende. Her stilles det store krav til både sikkerhet, funksjon og estetikk. De fleste bad krever forskjellige lyskilder, og det er en spennende utfordring som ofte gir fantastiske resultater.