Sparepærer

Glødelampene forsvant fra det norske markedet i 2012, og er etter hvert blitt erstattet av LED-lys, halogenpærer og sparepærer. Sparepærene, eller CFL (compact fluorescent light), var først ute. Sparepærene er enormt effektive. Her får du helt klart mye lys for pengene, og erstatter du alle halogenpærene med sparepærer vil du sannsynligvis halvere mengden strøm du bruker til belysning. Det finnes mange grunner til å skifte til sparepærer. De har lengre levetid enn den klassiske halogenpæren, som er det som minner mest om de gamle glødelampene, og den produserer mye mer lys per watt, så du får mer lys igjen for energien du putter inn i pæren. Noen sparepærer bruker litt lang tid på komme ordentlig i gang, de gjør seg derfor spesielt godt i rom der lyset ofte står lenge på, som i gangen, stua og på kjøkkenet.

Det miljøvennlige valget

Det blir viktigere og viktigere å ta vare på miljøet. Å bytte lyspærer er et enkelt, men effektivt tiltak for å redusere energiforbruket. Ikke bare sparer du miljøet, men du vil også kunne merke det på strømregningen. Omtrent 20 % av strømforbruket til en vanlig husholdning går til belysning. Bytter du ut alle halogenpærene med sparepærer vil du kunne redusere strømforbruket til belysning med over 75 %. Så her kan du i løpet av et år spare tusenlapper du kan bruke på noe gøy.

Grunnen til dette er at sparepærene er ekstremt energieffektive. Du får omtrent fem ganger mer lys per watt fra en sparepære, sammenlignet med en tradisjonell lyspære. Med andre ord, vil du kunne erstatte en 60 watts pære med en 15 watts sparepære. I tillegg har sparepærene omtrent 15 ganger så lang levetid som halogenpærene.

Mye har skjedd siden 2012

La oss være ærlige. De første sparepærene som kom på markedet hadde definitive svakheter og mangler. Lyset var dårlig, og det var for blått og for skarpt. Det tok en evighet før lyset kom på, og sank temperaturen ned mot null grader døde pærene av kuldesjokk, så det var umulig å bruke sparepærer utendørs. Sånn er det ikke lengre. Mye har skjedd siden 2012, og i dag er sparepærer noe helt annet enn det var for fem år siden. De siste årene har det kommet flere kraftige sparepærer på markedet. Du kan nå kjøpe sparepærer på opptil 30 watt, som tilsvarer en 150 watts glødepære. Så her er det massevis av lys for pengene. Fargene er også blitt noe helt annet enn det de var. Fargetemperatur måles i kelvin (K), og du finner nå sparepærer med rødlige, varme toner som passer perfekt på soverommet og i kosekroken. Kelvin står oppgitt på pakken, og jo lavere kelvin dess varmere lys. 2 700 K er perfekt for oppholdsrom, mens du trenger opp mot 5 000 K hvis målet et godt arbeidslys.

På grunn av den lange levetiden er sparepærer et spesielt godt alternativ på steder der det er vanskelig å komme til. De siste årene har spareærene blitt betraktelig mer robuste, de tåler temperatur bedre og de er et ypperlig valg når du skal velge utendørsbelysning.